• 1
  • 2
  • 3
  • A-
  • A
  • A+

APRENENT a APRENDRE

                       Juana Bonet ( La Vanguardia , 13/11/2013).

 

 He escoltat amb atenció les declaracions a Espanya de la Malala, la nena que va sobreviure als atacs dels integristes, als quals li negaven el dret a tenir un pupitre.

                       Juana Bonet ( La Vanguardia , 13/11/2013).

 

 He escoltat amb atenció les declaracions a Espanya de la Malala, la nena que va sobreviure als atacs dels integristes, als quals li negaven el dret a tenir un pupitre.

I com, des de l'exili europeu pot tenir una escolarització lliure de bales , adverteix que els nens occidentals no valoren prou aquest dret. Tant en la seva realitat anterio,al Paquistan on voler. aprendre geografía resultava una pretenció temerària , com en el seu nou context democràtic i liberal  - en el que es considera que el verb educar , fidel a la seva etimologia , significa guiar - adverteixo un risc monumental : la fatiga.

 

A les portes de les escoles, a dos quarts de nou del matí , els escolars carreguen a la motxil.la   Les seves angoixes o alegrias. A les clases , a més de memoritzar , buscaran un futur vital , un esclat que els il.lumini el laberint i els doni  una pararla màgica : la  motivació .  Les notes que treguin, unes vegades resultat de l 'atzar i unes altres de l'esforc , determinan la creu a la casella del futur , mentre que les famílies  més desencisades que mai, redueixen la implicació . Al món adult es discuteix sense parar sobre sistemes educatius i innovacions tecnològiques que es venen  a so de bombo i platerets, com sí una pantalla fós capaç de substituir grans mancances. " Educar en valors ", es repeteix sense parar. Però com es pot educar en valors amb els matéixos valors de sempre O més ben dit, i com mostenia Peter Buffettt, fill de multimilionari , en un article en qué denunciava el colonialisme filantròpic  : " Cal gastar diners provant idees que sacsegin els sistemes i estructures, ja com va dir Einstein  " no es pot resoldre un problema amb la matéixa mentalitat que es va crear" . El professor Sallent va citar aquestes paraules en un debat organitzat ahí a Madrid per Fundació Telefònica i va denunciar polítiques educatives involutives , algunes paternalistes ; d 'altres productes del complex caritatiu industrial, com la que promou la Fundació Bill&MElinda Gates , que considera el mestre gairabé com el responsable d'uns compte de resultats : si l'alumne treu bones notes, el professor cobrarà més partint del fet que no hi ha mals aprennts sino mestres incapaços .

 

Que un país suspengui en educació és una derrota moral. Però ni la política ni la filantropía ni les TIC no podran resoldre la fatiga que el què es qüestionen cada dia la ideologització de les aules , els tápers,  les beques, la sobrecárrega del professorat , les escoles segregades, la disparitat de libres d'história, en lloc de celebrar la confortant autonomia mental de l' aprentatge , massa elevada per ser reduïda a termes comptables . La crisi del sistema educatiu és , abans de tot, una crisi de convicció.