• 1
  • 2
  • 3
  • A-
  • A
  • A+

Yves Coppens PALEONANTRIPÒLEG ( descobridor de la Lucy ).

“ Som humans des que vam saber que havíem de morir “

Des que la consciència va fer un ús pirata del cervell d’un primat que havia evolucionat per adaptar-se.

-        La consciència és una infecció mental ?

El nostre cervell primat havia evolucionat fins el punt que va fer possible que la consciència l’envaís i l’utilitzés.

-        Què va sentir aquell primer humà que va ser conscient ?

       Que sabia que sabia . I va saber que era ell.

-        Es mirava a l’aigua i es reconeixia ?.

Sabia qui era . I aquella mirada el va transformar i va canviar el mon , perquè llavors va descobrir que havia de morir . I aquest és el descobriment que ens fa humans.

-        Com va arribar a aquell moment ? .

L’ univers sorgeix del Big Bang fa 14.000 milions d’anys ; el sol i la Terra de la pols estel·lar, fa 4.600 i fa 4.100 que va generar la atmosfera : l’aigua, la terra i l’aire . I 4.000 que apareixen les primeres formes de vida a l’aigua

-        Què es la vida ?

       El primer organisme viu és el que va poder reproduir-se . I aquesta vida es va desenvolupar i diversificar per adaptar-se, perquè la Terra és diversa . Sorgeixen éssers unicel·lulars i pluricel·lulars fins arribar als primats fa 70 milions d’anys . I ara miri’s que veu ?.

-        Ulls, mans, cames...

Veu com subjecte la tassa de cafè amb la pinça de la mà ?.Doncs els primats ja les tenien per subjectar les branques en comptes de grapes , perquè la Terra estava coberta de boscos                                               -     I els altres òrgans s’expliquen igual ?

Pot llegir tota la història del UNIVERS en cada part de la seva anatomia. Quan la Terra responent a les lleis còsmiques , va bascular sobre el seu eix i va canviar el clima un altre cop, els boscos van anar desapareixent per donar pas a la sabana . Miri els seus ulls, com veuen ?.

-        Com els de tothom, suposo.

Tenen visió en tres dimensions i altres mamífers no, perquè la vam necessitar llavors per veure de lluny els nostres predadors i presses

-        No hi va haver atzar en tot això ?.

L’ATZAR en l’evolució de l’home , no és sinó la ignorància de la cadena de transformacions que porten des de les lleis de l’univers fins a la més petita part de la nostra anatomia.

-        LA Terra bascula sobre el seu eix i a nosaltres ens va canviant el cos ‘.

Ens adaptem . Sense arbres no hi ha necessitat d’enfilar.se ni de tenir mans . No les tenim per atzar .Les tenim perquè les lleis del cosmos van canviar el clima

-        La casualitat no existeix ?

Només hi ha casualitats , les coneguem o ignorem. Hi ha continuïtat de causes i efectes entre el big bang i cadascuna de les nostres cèl·lules.

-        Per què altres animals no es van posar drets ?

Perquè es van adaptar d’altres maneres als canvis de clima. I fa 3 milions d’anys un grup de primats havia evolucionat fins a l’australopitecus : ja te la Lucy.

-        L’australopitecus que vostè va descobrir.

La Lucy viu entre arbres i estepa , així que camina i s’enfila . Desprès la Terra torna a bascular sobre el seu eix i la sequera liquida boscos i fruits.  

 

-        I hem de tornar a adaptar-nos.

Per això el nas i les dents dels prehumans evolucionen pet menjar carn i el cervell guanya volum per pensar , perquè només sobreviuen els primats que desenvolupen estratègies col·lectives per evitar els depredadors.

-        Quines adaptacions ens fan humans ?.

Les essencials són les de la respiració, les del consum i les que generen el raonament . I així apareix un altre ús pirata d’aquets òrgans evolucionats : el llenguatge, que aprofita que,  en posar-nos drets, la laringe s’estira i baixa i forma les cordes vocals que alliberen la llengua.

-        Per tant la cultura supera la genètica ?

La cultura així alenteix la genètica , perquè ja no cal tenir borrissol com un ós si t’ ensenyen de nen a caçar-lo per fer abrics

-        Cada raça evoluciona a la seva manera ?.

HE Excavat a Siberia i a Etiòpia j no he vist gran deferència entre els seus habitants i nosaltres . En canvi si vostès es quedessin atrapats i aïllats a la seva redacció i s’anessin reproduint , acabarien sent una altra espècie.. D’això se’n diu deriva genètica.

-        I avui derivem o ens globalitzem ?

La cultura neutralitza les diferències genètiques . A l’Àfrica he vist trobar-se dos grups humans. Primer desconfien ; desprès van comunicant-se ; intercanvien parelles i de seguida hi ha interculturalitat permanent.

-        Tota puresa és una barreja oblidada.

Per això avui no es pot parlar de diferents espècies humanes. En realitat ja som una .

-        I cap on anem professor ?.

Quan jo era un nen, la meva àvia ja es queixava del soroll de la modernitat dels cotxes que destruirien el planeta.

-        La seva àvia era sàvia

També estic segur que fa 800.000 anys hi havia una àvia que es queixava del soroll de les veus , aquell so modern , i del clac de les pedres per fer destrals . I per tant foc, destruiria el planeta.

-        Serem transhumants ?

Sens dubte. Ben aviat anirem reemplaçant els òrgans que es degraden amb l’edat

-        I immortals?

Mai. Però allargarem les nostres vides de manera avui inimaginable.

                                               YVES COPPENS . Lluis Amiguet

-        La Vanguardia 12 de novembre de 2018.