• 1
 • 2
 • 3
 • A-
 • A
 • A+

U N A M I C A D E C A L M A . . .

La percepció que cal reformar o almenys reorientar el sistema educatiu és present un dia i un altre dia als mitjans que reflecteixen el neguit de la societat davant els fets que la realitat ens fa evidents: 

La percepció que cal reformar o almenys reorientar el sistema educatiu és present un dia i un altre dia als mitjans que reflecteixen el neguit de la societat davant els fets que la realitat ens fa evidents: 

 1. a)El 30% dels alumnes de Secundària Obligatòria no la supera amb èxit.
 2. b)La innovació tecnològica corre, corre,  corre ... Tenim la impressió que no l’atraparem.
 3. c)Ens sembla que aquets nois i noies es quedaran a la vorera del progrés que també corre, corre, corre...i que els serà molt difícil incorporar-s’hi.
 4. d)Des d’ara ja els hi diem que han fracassat i que nosaltres també hem fracassat en no reeixir en la seva formació.

Faig aquestes reflexions a rel de les entrevistes que va publicar la “contra” de La Vanguardiadels dies 18 i 25 de maig.

 

El 18 de maig : “ internet només és el tràiler de la gran pel·lícula del futur” ( Mark Stevenson ) 

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20160518/401863170699/internet-solo-es-el-trailer-de-la-gran-pelicula-del-futuro.html

 

El 20 de maig : “ Aprenguem amb ells a crear amb el mòbil i no només a consumir “ ( Bob Lenz , pedagog que prepara la digitalització de l’Ensenyament Secundari a EE.UU. ).

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20160520/401912458268/aprenguem-amb-ells-a-crear-amb-el-mobil-i-no-nomes-a-consumir.html

 

Mark Stevenson ens presenta l’avenir com la invasió de la tecnologia : 

 

 • -        Enermet – el nou món de la energia , la seva producció i distribució en xarxa.
 • -        El renaixement d’una altra indústria farmacèutica.
 • -        El canvi i la renovació de la indústria agroalimentària.
 • -        Una educació envers el segle XXI que ens permeti afrontar aquesta “invasió envers el futur”.

Bob Lenz , pedagog amb 17 anys d’experiència i que precisament prepara la digitalització de la secundària al seu país, posa les coses el seu lloc: res no substitueix un bon professor , la tecnologia és un mitjà, un suport , un incentiu que ajuda, dona suport a la tasca de adquisició de coneixements   i demana als  estudiants joves  la seva col·laboració  per posar-se al dia en les habilitats i maneig dels mòbil s i el que anirà venint  amb totes les seves possibilitats .

Potser per encertar-la i posar el sistema educatiu a l’alçada del reptes que avui se li plantegen  ens caldria primer revisar de cap a peus el currículum de coneixements i habilitats que el sistema ens proposa. Fer-lo  obert i que vagi incorporant els avenços  i les innovacions que  la ciència, la cultura i  la tècnica van assolint  i  segon  afinar els objectius d’acord amb les necessitats que es van presentant , sense fer-lo líquid, però sí ajustable.

Per sobre de tot necessitem  bons mestres, bons professors i per tant la millor preparació per aquests professionals a les Universitats que els faci  percebre el molt que esperem d’ells i el  suport i respecte de la societat envers la seva tasca : els hi confiem els nens i els  joves que ho són tot !.

I deixar en llibertat als mestres i professors per anar incorporant a la seva metodologia  les millores tecnològiques que tenen a l’abast en cada moment : Ens calen bons professors , bons objectius , bons mitjans : crec que amb això els Sistema Educatiu podria oferir el camí per sortir del fracàs i donar a cada noi i noia la seva oportunitat.