- A-
- A
- A+
DEURES ESCOLARS : SÍ? N0?.
- Vist: 3306
Més antic que anar a peu!.
De tant en tant torna a treure el cap el tema tantes vegades debatut : “ s’han de fer deures a casa ?.
Jo penso el següent:
Més antic que anar a peu!.
De tant en tant torna a treure el cap el tema tantes vegades debatut : “ s’han de fer deures a casa ?.
Jo penso el següent:
“Els deures” no són tant sols una “feina” que l’alumne fa a casa. són, també, confiar-li una responsabilitat . “ Els deures” els ha de fer ell personalment, tot sol , sense el suport del mestre ni dels companys: comfiem en ell. Això és bo.
- Ell ha de trobar el temps
- Ell ha de trobar l’espai
- Ell ha de preparar el material.
- Potser consultar algú de casa...
- S’ha d’organitzar.
S’ha d’espavilar i això és bo i positiu.
Però hem de tenir en compte aquestes limitacions o, si es vol, precaucions :
El temps i l’edat: de 10 minuts a 20 minuts a Primària, segons l’edat; de 30 a 35 minuts a l’ESO.
Insistir que és una feina personal i que no si val “ma” aliena.
L’ajuda dels pares si és ocasional i de consulta, tampoc és negativa. De fet és bo que col·laborin, que facin “equip” de tant en tant, i circumstancialment. , que donin una mà, però no, si us plau, que siguin els “autors” .
Els deures poden ser molt positius si sabem tocar temes que no siguin de la rutina de classe. Són profitosos si són interessants o complementaris del temari de classe o bé insisteixen sobre aspectes que convé “fixar”.
Per les vacances hi ha quaderns admirablement preparats que serveixen de repàs i casi, casi són un joc. A més treballar no ha fet mai mal a ningú . Els catalans devem al treball tot el que som i tenim .
En resum. Jo penso: deures sí però hem de mesurar el temps i seleccionar els temes, confiar en els alumnes i en el bon criteri dels mestres.
Els deures mesurats, sense passar-se ! , reforcen la responsabilitat: Son un acte de confiança i , encara podríem afegir, una oportunitat de diàleg pares-fills.