• 1
  • 2
  • 3
  • A-
  • A
  • A+

.....p e n s a m e n t s ........ ( La Vanguardia ).

-        Què ens ha deixat l’escola de Frankfurt ?.

-        La visió de l’escola com un camí doble : el de la dominació d’uns éssers sobre el altres el de l’aparent progrés de la humanitat com una inexorable marxa cap a la catàstrofe.

-        No sona gaire optimista...

-        Doncs avui té una lectura actual amb l’amenaça real de l’escalfament global i la destrucció del planeta , després d’haver-nos abandonat a la lògica de produir més i més fins a degradar l’ecosistema

-        I els de Frankfurt no veien possibilitat de rectificar ?.

-        Nega aquesta possibilitat; la humanitat tendeix a caure en una punció autodestructiva i es resigna a contemplar la nostra inevitable decadència amb una actitud crítica . Només troba allargament estètic, per exemple, en la música.

-        Per què eren tan pessimistes?.

-        En la seva època eren realistes. Havien patit la destrucció d’Europa una vegada ja en la Primera Guerra Mundial i veien com s’imposava el nazisme i intuïen l’HOLOCASUST. No tenien cap raó per a l’esperança.

-        Europa anava cap a la destrucció total.

-        I van haver de fugir de la Gestapo.

-        Walter Benjamin es va escapar dels nazis fins arribar al suïcidi a Port Bou . Però tot i així veu una possibilitat de redempció per el pebsament.

-        Doncs benvinguda sigui .

-        Podem salvar-nos si posem ordre en la nostra història i renunciem al principi únic del mercat , de la competició, de l’avarícia i de la lluita eterna per la dominació d’uns humans sobre els altres per guanyar sempre més i més ..

-        Substituint-lo per altres principis com el de la igualtat no només legal i formal, sinó social , és a dir la igualtat efectiva que ha permès el nostre progrés compartit i ha estat el nord de l’esquerra europea des de la Revolució Francesa.

-        Però la política és més confrontacional que mai .

-        VIVIM EN UN MÓN PREOSONER DELS PRESENT I SENSE PROJECIÓ DE FUTUR MÉS ENLLÀ DE LES PRÓXIMES ELECCIONS . i en canvi els reptes que val la pena que confrontem , com la construcció d’Europa i frenar el canvi climàtic exigeixen pensar a llarg termini.

                                                                     Enzo Traverso , filòsof de la història

                                                                     A Cornell. Obra: “Melancolia de la

                                                                    Izquierda “ - Resum