- A-
- A
- A+
Tenim fracàs escolar perquè no sabem amb quin ull llegim”
- Vist: 2519
Entrevista a Manuel Roure, òptic-optometrista (El Punt Avui)
Notícia / 20 de febrer de 2013
Per què hauríem de saber quin és el nostre ull dominant?
La meva obsessió sempre ha estat aconseguir, a través de l'optometria, que els nens llegeixin millor. El fracàs escolar és esgarrifós.
Hi ha fracàs perquè no hi veiem bé?No sempre és així, és clar. Però sí que es pot dir al revés: els nens que tenen fracàs escolar fàcilment tenen predominis encreuats amb la mà.
Això què vol dir?
Tothom sap si és dretà o esquerrà, és ben fàcil: escrivim amb una mà o amb l'altra. També és relativament fàcil saber quin és l'ull dominant en la majoria d'activitats motores, el que anomenem ull motor: agafi un paper, faci-hi un forat al mig, posi-se'l al davant i enquadri a través del forat un objecte més o menys llunyà. Llavors miri amb un ull tapat, i amb l'altre. Descobrirà quin és el seu ull motor. Quan llegim i escrivim, fem servir els dos ulls però n'hi ha un, anomenat ull sensorial, que és més dominant que l'altre, i no sempre coincideix ni amb l'ull motor ni amb la mà amb què escrivim.
I això és un problema?
Molt sovint sí que ho és. Si la mà preferida és la dreta i llegim amb l'ull dret, la informació d'un i altre van a l'hemisferi esquerre del cervell i no tenim cap problema. Si la mà és l'esquerra i l'ull sensorial també és l'esquerre, tota la informació va a l'hemisferi dret i no hi ha cap problema. Però, quan no coincideixen, la informació va a hemisferis diferents i hi ha un retard en el processament. La comunicació entre hemisferis cerebrals es fa a través del cos callós, que ve a ser un camí molt estret. Seria com fer passar la informació de la lectura i l'escriptura per un camí de carro, i el que necessitem és una autopista.