• 1
  • 2
  • 3
  • A-
  • A
  • A+

U N A E S C O L A

En un memorable reportatge sobre “L’Escola del Mar” , d’historiador Josep Mª

Aimaud digué que per canviar un país no calien grans batalles ,  només una escola.: “ Un lloc de de convivència, de formació , on la llibertat i l’amistat , dos grans fonaments de la nostra vida, sàpiguen unir-se més enllà del temps i més enllà de les cendres”.

 

Recordo de sobte aquesta frase durant la visita amb un grup d’alumnes de Magisteri a l’Escola Callaso i Gil .Què ressona com un eco en el temps i entre les generacions en aquest lloc? Durant el recorregut sentim una autèntica proximitat entre nosaltres : l’ambient és especial. . L’escola fou inagurada pel President Macià l’any 1932. Hi ha vitrines als passadissos amb fotografies d’aquest passat que hem perdut i enyorat. Un 90% dels infants d’aquesta escola provenen de famílies d’altres cultures . Director i Coordinadora ens expliquen les dificultats en aquests moments de retallades i manca de recursos . Hi ha criatures que sense beca menjador no mengen a  casa . Els mestres treballen amb els assistents socials , mediadors culturals , amb els casals del barri , els instituts de secundària, les oneges i Caritas ....

 

I no obstant, tot això hi ha un ambient cordial, d’entesa i de pau . Aquesta escola ho ha aconseguit perquè ha  posat en pràctica que “ la transmissió de coneixements, habilitats i actituds “ essencial a tota escola , només s’ aconsegueix si tot això es viu com un  treball amb convivència,  L’escola és  , després de la família, la primera unitat de convivència, que es troba el nen i la nena. Si aquesta convivència  es fonamenta en el respecte d’uns cap els altres, l’escola haurà sembrat la segona llavor – sempre després de la família-  que donarà als seus alumnes la pauta per escampar-ho pel barri,  pel  poble, pel lloc de treball , arreu.

 

                                             Anna Masip i Canalda